Wij krijgen vaak de volgende vraag van klanten:” kan je een auto verzekeren zonder rijbewijs?”

Er is hier niet 1 antwoord op te geven. In principe is het mogelijk maar de meeste maatschappijen zullen dit uiteindelijk niet doen. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Kan je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

De premie van een autoverzekering is mede afhankelijk van de persoon die met het voertuig gaat rijden. Het blijkt dat jongere bestuurders eerder een ongeval veroorzaken dan ouder bestuurders. Daarom wil elke maatschappij graag weten wie in het voertuig gaat rijden wat ze moeten verzekeren zodat ze daar de premie op kunnen baseren.
Normaliter is de verzekeringnemer, diegene die de premie moet betalen en kentekenhouder is, ook de regelmatige bestuurder. Wanneer er een schade is die niet te verhalen is zal de bonus-maluskorting van een verzekering naar beneden worden aangepast waardoor de verzekeringnemer meer premie gaat betalen.

De gedachten van verzekeraars is dus dat de verzekeringnemer wel zal oppassen met het maken van een schade omdat het ten eerste zijn eigen voertuig is en ten tweede omdat hij dan meer premie gaat betalen.

En nu komt het probleem……wanneer je een voertuig op je naam zet maar je bent niet in het bezit van een geldig rijbewijs dan betekent dit wel dat je als kentekenhouder verzekeringsplichtig bent maar dat je niet de regelmatige bestuurder kan zijn. Echter het voertuig zal niet worden gekocht om stil te staan dus er zal iemand anders mee gaan rijden. Deze persoon is niet de kentekenhouder en dus niet verzekeringsplichtig. Deze persoon is ook niet de eigenaar en ook niet de verzekeringnemer van de verzekeringspolis.

Het belang van de bestuurder bij goed rijgedrag is dus zeer klein. Hij of zij zal namelijk zelf er niets van merken wanneer er een schade met het voertuig gereden is, immers hij zal niet de meer premie hoeven te betalen op de verzekering omdat hij niet de verzekeringnemer is en hij zal juridisch niet de schade aan het voertuig hoeven te betalen als blijkt dat hij het voertuig mocht besturen van de eigenaar.

Risico bij verzekeren zonder rijbewijs

Er zitten dus veel risico’s aan voor de maatschappij wanneer zijn een auto verzekeren zonder dat de eigenaar in het bezit is van een rijbewijs. Daarom zal een maatschappij niet vaak een voertuig op basis van deze gegevens verzekeren.

Er is overigens wel een uitzondering bij partners. In dat geval zal een maatschappij eerder het voertuig willen verzekeren omdat dan de bestuurder, als partner van de verzekeringnemer, meer belang heeft bij schadevrij te rijden dan in een andere situatie.

Natuurlijk is er altijd een uitzonder op de regel. Daarom adviseren wij dan ook altijd om altijd een aanvraag te doen bij een verzekeringsmaatschappij en goed uitlegen waarom de kentekenhouder een voertuig aanschaft terwijl hij of zij daar niet in kan rijden en wie er dan wel in gaat rijden. Ook de relatie tussen de twee bestuurders is van enorm belang dus dit moet ook goed worden aangegeven in de verzekeringsaanvraag.